top of page
Green Eyed Cat

HELLO

FRIENDS!

De Geknipte Kat staat in voor een diervriendelijk zwerfkattenbeleid in samenwerking met de gemeente Evergem.
Dit bestaat erin dat wij de zwerfkatten vangen. Deze worden  gesteriliseerd/gecastreerd door de samenwerkende dierenartsen. Tevens worden de katten ontwormd en ontvlooid. De katten krijgen een knip in het oor om te kunnen zien welke katten reeds gevangen zijn. Daarna worden zij terug gezet op de plaats van vangst.
Vandaar onze naam: De geknipte kat (of de gesteriliseerde kat).

 

Zwerfkatten-project Evergem

Werking zwerkattenproject
​
Mensen die een melding hebben van een zwerfkat(ten) kunnen terecht bij onze VZW of bij de gemeente Evergem. Wij verzamelen deze meldingen.
​
Wanneer een vrijwilliger beschikbaar is, zal deze contact opnemen met de melder. Er volgt een gesprek waarin wordt nagegaan wat de situatie is en welke actie vereist is. Met deze informatie gaan wij dan aan de slag om de vangactie op poten te zetten. De gemeente en de dierenarts worden verwittigd. Buurtbewoners worden op de hoogte gebracht.
​
Vervolgens starten wij met vangen. Eens een kat gevangen wordt, wordt deze zo snel mogelijk naar een dierenarts gebracht. Zij onderzoeken het dier en geven het de nodige zorgen. Na een revalidatie periode en een oké van de dierenarts mag de kat terug naar de vangplaats. Wij zoeken dan iemand die bereid is om de kat(ten) verder eten te geven zodat ze kunnen aansterken.
Wie zijn we?

 

Wij zijn allemaal grote dierenvrienden. Geen enkel dier verdient een zwerversbestaan. Omdat we ons goed bewust zijn van de groeiende kattenpopulatie en de schrijnende gevolgen hiervan, besloten wij vrijwilliger te worden bij de Gemeente Evergem. Wij doen dit dus volledig onbezoldigd naast onze job.

Doel en nut van een zwerfkattenproject

 

Het doel van het zwerfkattenproject is om het aantal zwerfkatten op een diervriendelijke manier te verminderen. Daarnaast proberen wij zoveel mogelijk kittens en zwervende tamme katten te redden van hun zwerversbestaan. Dit is niet eenvoudig gezien bijna alle opvangen het hele jaar door vol zitten. Het is dus vaak puzzelen om er toch zoveel mogelijk te helpen.

Wij hopen dat veel gemeenten volgen met een degelijk diervriendelijk zwerfkattenproject om hun aantal terug te dringen tot maar enkele dieren. Wij weten ook dat zwerfkatten altijd zullen bestaan maar mocht het zo worden zoals bij de honden waarbij een zwerfhond een uitzondering is, dan juichen wij dit zeker toe.

 

Een zwerfkattenproject heeft een groot nut.

De dieren gaan niet meer ongecontroleerd verder kweken (want 1+1=6), waardoor asielen en opvangen meer plaats krijgen. Zo gaan de traditionele asielen ook minder overgaan tot het afmaken van katten. Het zijn er maar liefst 10.000 elk jaar die dit verschrikkelijk lot ondergaan. En dit zijn heus niet de oudjes en zieke dieren alleen. Ook kittens ondergaan dit lot.

Een steriele kat zal minder vechten. Dit voorkomt overdracht van ziekten zoals bijvoorbeeld kattenaids.

Katers hebben geen nood meer om verre uitstapjes te maken om kattinnetjes het hof te maken waardoor de kans om omvergereden te worden verkleint.

Eens de dieren steriel zijn, is het belang van goede voeding en een schuilplaats een must. Dieren die katteneten krijgen en een goed schuilhok hebben, zien er niet alleen veel beter uit, ze zijn ook veel gelukkiger. Te vaak zien we melk en brood op het menu wat absoluut nefast is voor een kat. Een goed gevoederde kat wordt minder ziek en zal zichzelf beter verzorgen. Ook de vuilbakken blijven gespaard, waardoor de buren tevreden zijn.

Dat een steriele kat geen muizen en ratten meer zou vangen is een fabeltje.

Help mee!

​

Voel jij je geroepen om mee te helpen met ons en heb je een groot hart voor dieren? Laat het ons dan weten.

Wij kunnen steeds gedreven vrijwilligers gebruiken.

We helpen je graag op weg.

​

Je moet wel beschikken over een wagen en een aantal uren vrije tijd voornamelijk tijdens de week. Wij zijn opzoek naar mensen die zelfstandig kunnen werken en niet bang zijn om initiatief te nemen. Mensen die consequent te werk gaan en niet gauw opgeven.

​

Het vrijwilligerswerk bestaat voornamelijk uit:

- telefonisch contact met de melders,

- heen en weer rijden tussen het vangadres, je thuis en de dierenarts,

- het opzetten en weghalen van vangkooien op het vangadres,

- het uitwassen van vangkooien,

- indien nodig extra info inwinnen bij de buren.

​

De eerste keren ga je mee met iemand die al ervaring heeft zodat je geleidelijk aan de knepen van het vrijwilligerswerk leert.

​

Je kan ons ook altijd steunen met het storten van een bijdrage op onze rekening BE08 9731 8331 8213 (voorlopig nog geen fiscaal attest mogelijk). Met deze giften betalen wij voornamelijk medicatie voor de zwervers zoals oogzalf, extra ontworming, langwerkende antibiotica, ... maar ook eten voor adressen waar de melders het niet breed hebben. Af en toe zijn er ook operaties nodig en die kosten veel centjes.

Sterilisatieplicht Vlaanderen

 

Iedereen die een kat (kitten) verkoopt of weggeeft moet het dier laten steriliseren/castreren, chippen en registeren. Dit geldt ook als je de kat gratis weggeeft. Alle katten geboren na augustus 2014 moeten gesteriliseerd/gecastreerd worden. Vanaf 1 januari 2016 is het chippen en registeren uitgebreid naar alle katten geboren na deze datum.

 

Doe je dit niet dan riskeer je een boete van 416,00 euro per kat die in overtreding is. Een gemiddeld nestje van vier kittens geeft een boete van 1.664,00 euro. Pittig niet, als je weet dat je je kattin kan laten steriel maken voor een bedrag tussen de 120,00 en 175,00 euro.

 

Kittens kunnen vanaf 10 weken steriel worden gemaakt (vanaf het ogenblik dat ze 1 kg wegen). Dit is even veilig als sterilisatie/castratie op latere leeftijd. Bovendien herstellen kittens veel sneller van de operatie.

Het is ook niet nodig om een poes eerst een nestje te laten krijgen of eerst krols te laten worden. Integendeel, het risico op gezondheidsproblemen neemt daardoor toe.

Chippen of niet?

Soms krijgen wij de vraag of een chip nuttig is. Uiteraard is dat JA en het is tevens verplicht. Te vaak lopen katten verloren of worden ze door mensen meegenomen. Het is erg moeilijk om de eigenaars van een tamme kat terug te vinden als zij niet gechipt is.

​

Je kan gratis met een kat terecht bij de politie, asiel/opvang of dierenarts om de chip te lezen. De nummer van de chip wordt opgezocht in de databanken ID chips www.idchips.com of CatID https://online.catid.be/. Op de website verschijnt het adres en telefoonnummer van de eigenaar waardoor het dier in no time terug is bij zijn eigenaar. Dit voorkomt veel leed zowel voor kat als baasje. Een chip heeft enkel nut als deze correct geregistreerd is in de databank.

​

Een chip plaatsen en registeren bij de databank CATid kost tussen de 25,00 en 40,00 euro (excl. consultatie). Je kan hiervoor terecht bij je dierenarts. De chip wordt onderhuids aangebracht in de hals van de kat en heeft de grootte van een rijstkorrel. Het dier ondervindt hier weinig hinder van.

​

In tegenstelling tot een halsbandje kan een kat deze niet verliezen. Een correct geregistreerde chip zorgt er ook voor dat u tegenover derden kan bewijzen dat de kat van u is.

​

Daarnaast kan je nog allerlei dingen kopen die werken op de chipnummer van uw kat. Voederbakjes en kattenluikjes die enkel open gaan voor de bedoelde kat. Zeker interessant om de kat van de buren uit je huis te houden of te zorgen dat een kat met voedselallergie of overgewicht niet aan de voeding van andere huiskatten kan.

​

Het is zeker de moeite waard om je kat te voorzien van een chip ook al is dat voor de jouwe nog niet verplicht.

bottom of page